2 Ocak 2014 Perşembe

Superman Analogları

Daha önce çizgiromanda esinlenme türlerini yazmıştım, o yazıda Superman'den de esinlenilerek yaratılan birkaç karakterden bahsetmiştim  , o zamandan bu zamana daha çok karakter okuduğum için bu bilgileri güncellemekte fayda var. Karakterleri çıkış yıllarına göre sıraladım.


Captain Marvel(1940)

Captain Marvel yaratılan ilk Superman analogudur. Fawcett tarafından yaratılan bu karakter altınçağ'da en yüksek satış rakamlarına ulaşan kahramandır. Oniki yaşında olan Billy Batson sihirli bir kelimeyi (SHAZAM) söyleyerek süper güçlü bir kahramana dönüşerek Nazileri ve çılgın bilim adamları yenmesi onu döneminin en populer kahramanlarından birine dönüştürmüştü. Tabiki DC bu benzerlikten hoşlanmayıp Fawcett Comics ile uzun bir hukuk savaşına girdi. Sonuçta Fawcett süper kahramanların populerliği sona erip satışlar düşünce savaşı daha fazla uzatmayıp karakterin haklarını DC'ye devretti. Ama rekabet sonradan çizgiroman sayfalarına düştü, Captain Marvel ve Superman sıksık çizgiroman sayfalarında karşı karşıya gelip unutulmaz kavgalara imza attılar.



Ultraman(1964)

Superman'in paralel evrendeki kötü versiyonu olduğundan teknik olarak bir Superman analogu sayılmaz ama şu sıralarda devam eden önemli bir hikayede yer aldığından biraz bahsedelim. Ultraman, Earth-3'ü yöneten Crime Syndicate of Amerika (Amerikanın suç sendikası) 'nın  lideridir. Suç sendikası ana evrendeki adalet birliğinin kötü versiyonlarından oluşur ve birçok kez onlarla savaşa girmiştir. Crisis hikayesinde tüm paralel evrenler yok edilirken suç sendikasıda yok olur. Daha sonra 2000 yılında Grant Morisson bu temayı yenileyip Earth-2 adlı hikayesinde Antimatter evrenindeki dünyanın despot yöneticileri olarak tanıtır. New 52'de şimdilerdeki Forever Evil hikayesinde son versiyonları ortaya çıktı , sanırım Earth-3 statüsüne geri döndüler.



Hyperion(1969)

Hyperion, Marvel'ın DC ile kafa bulmak için yarattığı Justice League taklidi grubu  Squadron Supreme'in lideridir. Alternatif Marvel evrenlerinden birinde yaşayan Squadron Supreme etkisiz bir Avengers rakibi olarak arasıra Avengers'ın karşısına çıktı taki Mark Grundelwald el atana kadar. Mark Grundelwald'ın 1985 yılında yazdığı 12 sayılık Squadron Supreme serisi oldukça ciddi temalara eğilen, etik ve insan hakları gibi konuları işleyen ilk çizgiromanlardan birirdir. Kişisel fikrime göre Marvel'dan çıkan en iyi hikaye budur , en büyük rakiplerinin karakterlerinin taklitleriyle yapılmış olmasıda işin ironik tarafı. 


Supreme(1992)

Supreme çizgiroman dünyasının en tartışmalı ismi Rob Liefeld tarafından yaratılmış görebileceğiniz en gereksiz kahramanlardan biridir. Superman'in agresif ve şiddet dolu versiyonu olan bu saçma sapan karakter yeni kurulan Image Comic evreninde yer almaktaydı. Bu kadar gereksiz bir karakterin kendi yayını bir süre devam eder, tam durdurulmaya yaklaşmışken yazar koltuğuna efsane yazar Alan Moore oturur. Karakteri yeniden düzenleyen büyük usta Supreme'i, Superman'in gümüş çağ dönemine benzeyen hiakayeleri modern versiyona uyarlayarak  harika bir seri yaratır. DC'de çok az Superman hikayesi yazmış olan büyük usta sanki o dönemki fikirlerini Supreme uygulamış gibidir. Ciddi ciddi çevirisini yapmayı düşünüyorum.



 Mister Majestic(1994)


Mister Majestic Image Comic evreninde Jim Lee tarafından yaratılmış Wildcats  grubuna kaltılmış olan uzaylı bir savaş lordudur. Jim Lee, Image Comic'ten ayrılıp kendi şirketi Wildstorm'u kurunca Wildcats grubuda bu şirket tarafından çıkarılmaya devam eder. Büyük ölçüde Superman'den modellenmiş olan Mister Majestic, Wildstorm şirketi DC ile birleşince Superman hikayelerinde de görülmüştür.



Sentry(2000)

Marvel'ın yarattığı yeni bir Superman analogu olan Sentry aslında oldukça iyi bir fikre dayanıyordu. Tehlikeli bir kötü güçten dolayı tüm Marvel evreninin hafızasından silinmiş olan Sentry yeniden kendini diğer kahramanlara kabul ettirip , güçlerini keşfetme hikayesi hiçte fena bir fikir değildi. Fakat Marvel bu potansiyeli kullanamadı, bu güçlü karakterle ne yapacağını bilemeyen Marvel tuhaf bir hikayede Sentry'i delirtip bir başka karakteri ikiye ayırttıktan sonra öldürdü. Malesef boşa giden bir potansiyel olarak görüyorum , artık bir yazar ölümden döndürene kadar ölü olarak bekliyor.

  
Omni-Man(2003)

Omni-Man , Image Comic tarafından yaratılan  Invincible serisinin genç kahramanı Mark Grayson'un babasıdır.  Uzaydan dünyaya gelen Omni-man, Nolan Grayson kimliğini alarak bir yazar olmuş ve gizli kimliği Omni-man ile süper güçleriyle dünyada bir kahraman olmuştur. Dünyalı bir kadın ile evlendikten sonra serinin kahramanı Mark doğmuştur. Ergenlik çağında babasının güçlerinin kendisinde de olduğunu gören Mark, Invincible kimliğiyle babasının yolundan giderek süper kahraman olur. Her şeyi böyle zannederken , işin aslının farklı olduğunu öğreniriz , meğer Omni-Man oldukça saldırgan bir ırk olan Viltrumite ırkına mensup olduğunu ve dünyayı elegeçirmek için geldiğini öğreniriz (Hikaye ilginç bir şekilde Dragon Ball'a döndü :D ). Tek amacı dünyayı kendi gezegenin sömürgelerinden birine dönüştürmek ve oğlunuda kendi yanına katmaktır. Invincible oldukça eğlenceli ve oldukça uzun bir seridir belki ileride el atılabilir. Özellikle genç Mark'ın her şey açığa çıktıktan sonra babasına karşı çıktığı bölüm unutulmaz bir andır. Bu kaliteli seriyi hala devam ettiren serinin yaratıcısı ve yazarı Robert Kirkman'a ve çizeri Ryan Ottley'in adını anmadan geçmeyelim.


Homelander(2006)

Homelander , Garth Ennis'in yazdığı tam bir kostümlü kahramanlardan nefret kitabı olan "the Boys" adlı kitabın baş kötü adamlarından biridir. Şerefsiz ve ahlaksızın dik alası olan Homelander kendi gibi kişilerden oluşan Seven adlı grubun lideridir (Grup tamamen Justice League'e göre tasarlanmıştır, aslında nerede Superman benzeri varsa orada Justice League analoguda var bir ara Justice League analoglarınıda incelemeli :D) . Süper güçlere sahip olmalarına rağmen tamamen ahlaksızlıktan başka bir şey yapmayan grup , kendilerinden uyarlanan çizgiromanlarla  kahraman gibi gösterilmektedirler. The Boys adlı grup ise bu sahte kahramanlara savaş açmış bir ekiptir.


 Astonishman(2008)

Astonishman, The End League adlı bir Dark Horse serisinin karakterlerinden biridir. Aslında hikaye DC ve Marvel karakterlerinden uyarlanmış kahramanlardan oluşan bir grubun süper kötüler karşısında yenilmesini  ve dünyanın kötülerin kontrolüne geçmseini konu alır. İki farklı şirketin resmi olmayan crossover'ı gibi bir şey , karanlık gelecek temasında.


 Alpha One(2009) 

Alpha One, DC'nin çıkardığı Peter Tomassi'nin yarattığı "the Mighty" adlı 12 sayılık serinin ana karakteridir. DC'nin ana evreninde yer almayan bu hikayede Alpha One  kendi evreninin tek süper kahramanıdır ve özel bir polis birliği hizmetinde çalışmaktadır. Hikaye gizem üzerine gizem içerir , çok beğendiğim bu seriyi vakit bulduğum anda çevirmeye başlayacağım.




Plutonian(2009)


En yakın zaman Superman anologlarından biri Plutonian,  başarılı yazar Mark Waid'in yazdığı Irredeemable adlı serinin ana karakteridir. Dünyanın en sevilen kahramanıyken , bir anda kafayı sıyırıp arkadaşlarını öldürmeye başlayan ve dünya üzerinde kitlesel katliamlar yapan bir kötüye dönüşmüş bir kahramanın  hikayesidir. Superman kötüye gitseydi ne olurdu teması düşünülerek tasarlanan bu hikaye , Mark Waid gibi deneyimli bir Superman yazarının elinde harika bir işleyişe sahip.

Daha hiç okumadığım bir çok Superman analogu var ve Superman yeni yaratılacak bir çok karakterede ilham kaynağı olacak, zamanı gelince konu tekrar güncellenir . Bir sonraki yazıda  bir kaç listeyi inceleyip kendi fikirlerimi eklediğim tavsiye niteliğinde olacak "En İyi 25 Superman Hikayesi" gelecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder